Bondscoach Frits Raijmakers over 60plus-leerlingen:

“Het wordt moeilijk maar houd vol!”


De stelling van een tennismaatje ‘boven de 60 heeft tennisles geen zin’  werd door veel van onze oudere leden niet onderschreven. Zij vinden dat de tennislessen bij Geinburgia wel degelijk zin hebben. En ze krijgen steun van de bondscoach topsenioren bij de KNLTB, Frits Raijmakers, zelf 60plusser en tennisleraar. “Wie gemotiveerd is en kan volhouden, steekt ook op latere leeftijd nog wat op van tennislessen.”

Minimaal tien lessen

Bondscoach topsenioren Frits Raijmakers: “Zestigers zijn veel te eigenwijs.”

Maar hij heeft daar ook wat kanttekeningen bij. “Ik word wel eens benaderd door mensen die me vragen of ik ze 5 of 6 lessen kan geven om hun forehand te verbeteren. Dat is echt niet genoeg op onze leeftijd. Een twaalfjarige doet de leraar zo na. Maar zestigers denken te veel na, zijn eigenwijs en  hebben last van ingesleten patronen. Dus wie zijn forehand wil verbeteren heeft daar echt minimaal 10 lessen voor nodig.” Veel hangt ook af van de kennis en kunde van de tennisleraar. “Die moet natuurlijk weten hoe hij met oudere leerlingen moet omgaan. Verbeteren van een greep kan wel maar een greep helemaal veranderen….”

Groepsles maakt leren moeilijk

En dan heeft de bondscoach het over privé-les, want wie in groepjes van 4 zich technisch wil bekwamen maakt het zich moeilijker. “Een leraar speelt de bal meteen goed aan maar als je iets moet oefenen met een medeleerling die een bal net niet goed aanspeelt, tja, dan wordt het lastig.”

Tactiek en strategie

Wat wél goed kan in een groepje van vier leerlingen is tactiek en strategie verbeteren. “En aangezien de meeste senioren in Nederland alleen nog willen dubbelen….” Het is Frits Raijmakers’ stokpaardje: Wie boven de 60 raakt, vindt nog maar zelden een gelijkgestemde leeftijdsgenoot om in een competitie te singlen. “Dat is zo anders dan in Duitsland, waar je nog wel in de top van de senioren voldoende zestigers tegenover je vindt.” Aan de andere kant, erkent de Brabantse toptennissers, hebben wij in Nederland de grootste competitie. “Omdat we zoveel verschillende soorten competities kennen”

Frits Raijmakers tot slot:

‘Je steekt er altijd wat van op!’

Wie boven de 60 is moet zijn verwachtingen dus temperen maar wie jaar in jaar uit tennisles blijft nemen, wordt op den duur altijd beloond.  In ieder geval, omdat je een uur op de toppen van je tenen tennist. Maar volgens Frits Raijmakers steek je er dus ook altijd wat van op!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.