In de rij voor Roderik

Je hoeft maar 5 minuten te praten met Roderik Franken (27) of je weet dat hij het tennisles geven serieus opvat. En dat blijft niet onopgemerkt. Geen wonder dat meer dan 30 leden zich opgegeven hebben om in de winter zijn tennis-kennis tot zich te nemen. Dat had Annemiek van Beek niet kunnen bedenken toen ze vorige winter Roderik in Diemen-Zuid als tennisleraar ontmoette en hem overhaalde naar Geinburgia te komen!

Tennisdocent uit overtuiging

“Ik geef geen tennisles omdat het zo’n handige combinatie is om op topniveau te kunnen blijven tennissen,” vertelt Roderik. Afkomstig uit Den Helder, tennist hij zelf in Heerhugowaard. Maar wie straks op maandagavond les krijgt om 18.00 u hoeft niet bang te zijn, dat Roderik te laat komt. Want hij woont in Amsterdam. “Ik geef nu zoveel les dat mijn trainingen zelfs erbij dreigen in te schieten.” En dat terwijl hij op het indrukwekkende niveau van een 1 tennist. “Ik heb wel overwogen om professioneel te gaan tennissen maar daar ben ik niet goed genoeg voor, heb ik zelf besloten. Het lijkt heel wat als ik nummer 5 onder Robin Haase sta, maar het is echt een wereld van verschil, hoor!”

Er bestaat niet één greep in tennis

En zo is Roderik na de ALO officieel gymleraar geworden en geeft hij komende winter les aan de zessen, zevens en vooral achten en negens van onze club. “Het is moeilijk maar niet onmogelijk oudere tennisspelers nieuwe dingen bij te brengen. Ik zie het vooral aan de greep. Wie lang geleden les heeft gehad, gaat uit van dit is goed en dat is slecht. In een rijtje van 5 en dan precies de leraar nadoen met serveren, zo gaat het nu niet meer. En dat is even wennen.”

Je leert meer van niet perfect aanspelen

“Tegenwoordig gaan we in de lessen uit van differentiële technieken”, vertelt Robert die zijn kennis door boeken, internet en Youtubefilmpjes permanent bijschoolt. “Houd je je racket zo vast dat je veel kan spinnen, dan gebruiken we dat als uitgangspunt om je ook te leren vlak goed te slaan. We oefenen dus ook niet 100 keer serveren op één dopje, maar serveren op meerdere dopjes. Het blijkt dat mensen veel meer leren van niet perfect aanspelen dan van elke keer een goede bal retourneren. Uiteindelijk gaat het in een echte wedstrijd ook zo.”

Enthousiasme bij Geinburgia werkt aanstekelijk

Natuurlijk is het gemakkelijker om jonge kinderen iets te leren maar Roderiks bescheiden uitgangspunt is “dat ik mijn oudere leerlingen niet slechter terugzie op de baan, en dat ze zelfs geleerde techniekjes toepassen…ja, dat geeft voldoening. Echt, er lopen bij Geinburgia heren rond die zo enthousiast bezig zijn; dat werkt aanstekelijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *