Minder blessures, meer plezier

blessures
Stabilisatieoefeningen, zoals de KNLTB ze op de eigen website geeft.

“Ja! Zullen we beginnen?” Ongeduldig wordt aan de overkant een einde gemaakt aan het inspelen. En dus starten spelers, zonder zelfs maar een service te hebben geoefend, een wedstrijdje. Terwijl inspelen en warming-up juist belangrijk zijn ter voorkoming van blessures. Met name voor de oudere spelers.  Het is altijd jammer, dat dit jaar leden hebben opgezegd, omdat ze te ernstig geblesseerd zijn geraakt.

Minder zuurstofopname en reactievermogen

Stabiliserende oefeningen én krachttraining verbeteren de verschillende schakels in je lichaam die je bij tennis gebruikt, zoals enkels, knieën, heupen, rug, polsen, ellebogen en schouders. Vergeet ook niet dat je botten na je dertigste brozer worden; bij vrouwen is rond hun zeventigste de botmassa gemiddeld met 30 procent afgenomen. Ook de maximale zuurstofopname bij een 65plusser is zo’n 30 procent lager dan van pakweg een 25-jarige. Daarnaast veroudert je zenuwstelsel en word je daardoor trager in je reactievermogen.

Krachttraining naast tennis

Goed dat je het voornemen hebt volgend jaar wat meer aan sport te gaan doen. Regelmatig bewegen beperkt de afname van spiermassa, spierkracht, botmassa, snelheid en uithoudingsvermogen. Boven de vijftig of zestig van de bank af komen en meteen gaan sporten, is echter niet zo’n goed idee. De kans op blessures is dan groot. Je spieren zijn inmiddels verslapt. En sterke spieren zijn bepalend voor de belastbaarheid. Dat wil zeggen dat je vóór of naast je potje tennis ook wat aan training moet doen.

Altijd opwarmen en inspelen

Dus begin rustig en bouw je tennisspel langzaam op. Het antwoord op de vraag aan de overkant ‘Zullen we beginnen?’ zou dus altijd moeten worden beantwoord met:  “Maar eerst even opwarmen en inspelen!”

Spieren sterker en zuurstofopname beter!

Het leuke is dat een goed opgewarmde en ingespeelde tennisser alle bovengenoemde ouderdomsverschijnselen afremt. Door regelmatig te tennissen, worden je spieren sterker, je uithoudingsvermogen groter en kan je het verschil in zuurstofopname tegenover een jongere speler van 30 naar 10 procent terugbrengen! En je loopt minder kans op blessures…

Volgende keer: Dit is een goede warming-up

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.