Tennisles voor 60plussers: Over leren en áfleren…..

opening

Nooit te oud voor tennisles.

“We zijn nog lang niet te oud om te leren!”, dat is het antwoord van 60plussers op de vraag ‘Heeft het nog zin om op onze leeftijd tennisles te nemen?’ In de vorige nieuwsbrief vroegen we om de mening van Geinburgianen. Aanleiding was de opmerking van een tennismaatje dat je op een gegeven moment je niveau hebt bereikt en nooit meer beter zal worden. Ook niet door les te nemen.

Erg saai als 60plusser geen cursus meer zou kunnen volgen

“Als 60-plusser ben ik eigenlijk te oud om op jouw artikel op te reageren, heb ik nooit eerder gedaan, zal dat dus niet meer leren ☺……maar toch”, schrijft Ginny Maandag. “Het zal voor alle 60-plussers, die wellicht nog tot hun 70ste zullen moeten doorwerken, erg saai en geestdodend worden als zij in die jaren geen bij/nascholingen/lessen c.q. cursussen meer zouden kunnen volgen, gezien ons blijkbaar snel aftakelende niveau☺.”

Wel rustiger les

En datzelfde geldt dan wat haar betreft natuurlijk ook voor tennisles. Toch zien de vijftigplussers wel verschillen met jongeren. “Bij ons verloopt de les rustiger, heb ik wel gehoord,” vertelt Paula Pols, die ervoor pleit om de lessen niet alleen naar niveau maar ook naar leeftijd in te delen.

Niet langer het gevoel dat er lijm onder tennisschoenen zit

50Plusser Mariët Meijer heeft dit jaar voor het eerst sinds haar zestiende weer les genomen en ze heeft geen spijt. “Ik had echt het gevoel dat ik tennissen was verleerd. En ik heb er veel aan gehad. Door de lessen heb ik niet langer meer het gevoel dat er lijm onder mijn schoenen zit. Ook al denk ik nog steeds dat ik op mijn zestiende beter tenniste.” De techniek onder de knie krijgen kost de meeste moeite maar wat velen wel snel profijt opleverde van de tennisles, is beter strategisch inzicht. “Ik weet nu waar ik moet staan om de bal goed te kunnen terugspelen”, vertelt Ellen Somers (60plus). Haar (tennis)partner Rob Cante hoort medespelers zoveel over les praten, dat hij overweegt om ook zijn vaardigheden onder een tennisleraar aan te scherpen.

Je moet natuurlijk wel wíllen leren

Zijn oudere broer Ton Cante is inmiddels 76 en drijft nu uit op zijn techniek. Maar hij is nog steeds blij dat hij voor het eerst tennisles heeft genomen toen hij 50 was. “Veel hangt af van de leraar en zijn kundigheid,” constateert de ervaren competitiespeler. “En zijn talent om dat over te brengen,” vult Ginny Maandag in haar mail aan. “Of je er dan als vijftigplusser wat van oppikt, hangt natuurlijk ook van je eigen enthousiasme, inzet en doorzettingsvermogen af. Je moet willen leren of misschien op onze leeftijd juist wel áfleren.”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.