Over de splitstep en meer, deel 2 tips van Oscar Braaf

Onze tenniscoach Oscar Braaf volgt alle tennistoernooien; op televisie maar ook bij Geinburgia. En vooral na het laatste Clubkampioenschap Dubbel popelt hij om goede adviezen te geven. “Want met een paar eenvoudige weetjes, kan je je tennisspel op elk niveau zo veel leuker maken.” Wij vroegen hem om van zijn hart geen moordkuil te maken. Deel 2 van Oscars tips voor dubbelspel.

De splitstep

Nadal slaat inmiddels splitstep over. Foto: Flickr.com/smarch0987

“Bij een aantal tennistoppers is de splitstep een beetje uit de gratie geraakt, omdat ze zoveel tempo in hun spel hebben gebracht dat ze deze stap overslaan. Nadal zie ik het bijvoorbeeld niet meer doen. Maar bij de dubbels die ik de afgelopen weken in Driemond heb gezien, had de splitstep voor meer rust en betere slagen kunnen zorgen. Nu hoorde ik te vaak het geritsel van gravel van de (te) vele stappen die moesten worden gemaakt voor de bal geslagen werd,” zegt Oscar kritisch.

De splitstep is, zoals de Engelse naam al zegt een stap die je met twee benen tegelijkertijd, zo’n 30,40 centimeter uit elkaar, maakt op het moment en de plek waar je de bal van de tegenstander wilt retourneren. Daardoor sta je stevig in balans en kan je rustig terugslaan. Wie op een been steunt, staat instabieler en zal vaker mis slaan.

Neem de tijd!

Het voetenwerk is minstens zo belangrijk bij tennis als de techniek van de slag. Dus terwijl je blijft kijken, ook veel bewegen. Daarmee ontregel je je tegenstander en daarmee neem je ook op tijd afstand zodat je goed onder een bal staat, die je anders verrast als hij vlak voor je neus omhoog stuitert.

Maar uiteindelijk voltooit de slag natuurlijk wel de hele actie. “Laat de bal eerst dalen, voordat je hem slaat.” Coach Oscar Braaf kan het niet vaak genoeg zeggen op trainingen. Klinkt simpel maar vooral in wedstrijden willen spelers te snel slaan. “Alleen toppers kunnen een bal uit de hoogte pakken,” zegt Oscar vermanend. Dus wacht tot de lob is gedaald en sla hem dan rustig terug. “Krijg je een boogbal vlak over het net, kies voor een volley met een open blad. Je hoeft er niet eens kracht voor te zetten.”

Coach elkaar en maak afspraken

High Five is een beloning van goed gemaakte afspraken tijdens het spel. Foto: Flickr.com/ Illinois Springfield.

In het tennisspel is er geen tijd voor beleefheden tussen tennispartners. Tegen de tijd dat je hebt gezegd: “Zou je alsjeblieft…” is de bal van de tegenstander al gepasseerd. Maar belangrijke aanwijzingen als gewoon “Jij” roepen of “Wissel” of “Los”, schijnt veel mensen toch ook nog moeite te kosten.  “En maak afspraken met elkaar,” adviseert Oscar tenslotte. “Denk na als je achterstaat of je je tactiek moet wijzigen, omdat je anders geen goed antwoord hebt op het ‘wapen’ van de tegenstander. Of dat nu een splijtende crossbal is of een lob vlak voor de baseline. Zorg dat je een plan B hebt…”

Van leuk naar leuker tennis

Wil je alle aanwijzingen van Oscar Braaf meteen in de praktijk brengen? Doe dat dan niet tijdens een belangrijke wedstrijd maar kom gezellig naar de toss of spreek een vriendschappelijk partijtje af om te oefenen. “Zodat je van leuk nog leuker tennissen maakt.”

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.