Tips voor beter dubbelspel

Oscar Braaf zet kanttekeningen

coach


De najaarscompetitie begint half september. En er doen weer veel deelnemers mee aan de CK Dubbel. Een goed moment om profijt te trekken van de vele tips van competitietrainer Oscar Braaf. 

Enkele veel voorkomende situaties in het dubbelspel voorziet hij voor ons van kanttekeningen.

Volley spelen.

Andy Murray laat zien dat een volley het spel spannender maakt. Foto: Flickr.

“Er wordt helaas te weinig gebruik gemaakt van de volley om punten te scoren”, is de stelling van Oscar. “Terwijl het juist het dubbelspel zoveel leuker kan maken om zo je tegenstander te verschalken. Vaak zien spelers ervan af, omdat ze denken dat ze daardoor te veel in het net of uit slaan. Maar oefening baart kunst. Vooral als je vlakbij het net staat, en de bal komt laag over het net, moet je het blad van je racket open houden, zodat de je bal over het net kan spelen. Gebruik je pols om links of rechts te mikken. En probeer niet voor de verleiding te zwichten om bij een volley de bal lekker hard weg te meppen. Een beetje druk op de bal is voldoende om een punt te scoren.  Vaak laten wij ons verleiden door het ‘magnetisme’ van de tegenstander en de bal recht op de tegenstander te volleren. Hierdoor rekenen wij er niet op dat de bal dan ook terug gespeeld kan worden, en krijgen we een late reactie.

  • De opstelling op de baan
Soms gapende gaten tussen spelers, waar tegenstander profijt van heeft.

Denk goed na waar jij en je partner staan om de service van de tegenstander te retourneren. Het lijkt een open deur maar vaak ziet Oscar gapende gaten tussen partners, waar de tegenstander na de geretourneerde bal makkelijk een punt kan scoren. “Houd het veld klein, of je nu serveert of opvangt. Beweeg mee met je partner. Loopt hij naar voren, zorg dan dat je ongeveer 1,5 meter schuin achter de net speler staat, zodat je een eventuele lob van de tegenstander over de net speler heen, kan belopen en terugslaan. Blijf je bij je partner in de buurt en beweeg je samen, dan wordt het een stuk lastiger en kan de tegenstander je alleen rechts of links proberen te passeren, waardoor de bal snel uit geslagen wordt. Gemakkelijk is het niet maar Oscar herhaalt ook wat menig tennisleraar ons probeert te leren. “Als je ziet dat de tegenpartij de service van je partner met een niet al te scherpe crossbal retourneert, probeer er eens tussen te springen en ‘poach’, steel de bal en volleer hem. Dat brengt verrassing, actie wat dubbelspel juist zo leuk maakt.”

  • Oplopen naar het net
Oplopen naar het net, als beginnende speler moet je het durven. Foto’s: Flickr.com

Beginnende spelers kijken vaak trots hun bal na, als ze hem goed hebben geslagen en blijven hangen op de baseline. “Durf in trainingen fouten te maken, loop risico’s in je spel, want daardoor krijg je ook de kans om winnende punten te scoren”,  raadt Oscar aan. Naast slaan is goed bewegen bepalend voor goed dubbelspel. Loop bijvoorbeeld na je service direct op naar het net. “Je hebt dan de gelegenheid om de tegenstander te verrassen met een volley. Niet bang zijn voor een lob over je heen, want als het goed is, staat daar je partner klaar om de lob op te vangen, en op zijn beurt weer een lob te retourneren. Want daar heb je van te voren afspraken over gemaakt, als het goed is. Doe je dat niet en trek je op, dan staat je netspeler ervoor Jan Doedel bij en worden jullie waarschijnlijk met een lob afgestraft.

Bij een goed geslagen crossbal als return beweegt de tennisspeler naar voren, schuin achter zijn netspeler om de eventuele lob te belopen, en om een volley te kunnen spelen.

Om snel te reageren is een splitstep in zo’n situatie van meerwaarde. De splitstep?, vraagt u zich misschien nu? Daarover de volgende keer meer….

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.